sábado, 4 de abril de 2009

PROPUESTAS PARA PASCUA

En estos días próximos a las vacaciones de Semana Santa, en nuestro cole aprovechamos para trabajar las tradiciones de la Mona.

Aquí os dejo el texto y las imágenes del cuento "UN DIA DE PASQUA" (en valencià), que va narrando las tradiciones de la Comunidad Valenciana.

UN DIA DE PASQUA
Fa molt de temps, quan la mare era menudeta, la iaia li feia la mona en casa per anar a berenar el dia de pasqua.
Uns dies abans, començava a arreplegar els ous blancs de les gallines i els bullia amb paperets de colors per tal que eixiren colorats. Després, amb farina, ous, llevat, sucre i oli, feia les mones i les coïa en el forn.
Mentre pastava la iaia, per entretenir la mare que mirava, anava dient endevinalles, com ara: "Una capseta blanca que quan s'obri ja no es tanca".


I per fi arribava el dia de pasqua. La iaia em portava el berenar, conill amb tomaca, i omplien la cistella amb faves tendres i la mona.
El primer dia de pasqua tot s'organitzava per anar al castell i el segon dia al postiguet. Uns s'emportaven la corda, altres la pilota, el catxirulo... i, amb la roba nova de pasqua i les espardenyes que estrenaven eixe dia, tots els amics i amigues anàvem a berenar cap a la serra o cap a la platja, cantant cançons de pasqua, com. "La tarara si, la tarara no, la tarara mare que la balle jo."

Quan tota la colla d'amics i amigues arribàvem al lloc que més ens agradava, deixaven les cistelles. Alguns anaven a explorar la serra i altres es quedaven jugant un poquet per a fer fam: a la pilota, al rotgle i a fer volar el catxirulo,


Després de berenar, ens menjàvem la mona amb xocolate, però per a poder fer-ho bé, li havíem de trencar l'ou al front d'un amic o amiga despistada, mentre déiem la dita de menjar-se la mona: "Ací em pica, ací em cou, ací et trenque l'ou".

No hay comentarios:

Publicar un comentario